Leiders sta stil en ga vooruit! – by Anneliek van der Heijden

Geen nieuwe inzichten, tips of stappenplan…

In ons streven naar nieuwe dingen, vergeten we soms om te luisteren naar alle antwoorden die we in ons hebben. We leven in een wereld die geregeerd wordt door denken en het behalen van doelen. In gesprek met jou als leider praat ik met je over de ambitie van de organisatie, de beoogde verandering en hoe mensen mee te nemen in de verandering. Ook in dit gesprek gaat het in no time over wie jij bent, je worsteling in je dagelijkse veranderpraktijk en de overtuigingen die jou belemmeren bij de verandering die je wilt realiseren. Je bent zoekend en je voelt dat werken aan je persoonlijke ontwikkeling belangrijk is en tijd vraagt. Tegelijkertijd moet je resultaten boeken want de business draait door en je agenda loopt over met vergaderingen. Herkenbaar tot nu toe?

Wanneer ga jij dit patroon doorbreken en tijd nemen voor jezelf?

Het moeilijke aan patronen doorbreken bij verandering is dat je vaak terugvalt in je “oude” gedrag. Hoe lekker is het om in je comfort zone te blijven. Toch? Vaak zie ik dat een verandering van jezelf wordt vertaald naar een resultaat of KPI, waarmee de prestatie focus meteen weer om de hoek komt kijken. Duurzaam veranderen is zwaar en lastig, dus het is zinvol om te ontdekken of je motivatie wel zuiver is. Wordt het gedreven door iets van binnenuit of gedreven door een hype, omgeving dus iets van buitenaf. Ik herken bij velen (en mezelf) dat je bol kunt staan van hoe het zou moeten zijn, een resultaat van invloeden van familie, vrienden, collega’s en anderen. Duurzame verandering vraagt stilstaan, jezelf in de spiegel aankijken, ervaren waarom de verandering zo wezenlijk voor je is en de moed hebben om te vallen en weer op te staan. Je voelt aan alles dat het ergens wringt, iets houdt de verandering tegen. Je kunt de vinger niet op de zere plek leggen en het dus niet concreet onder woorden brengen. We gaan samen ruimte creëren, fijn om dat samen met iemand te kunnen doen, die luistert, reflecteert, spiegelt waardoor uiteindelijk beweging ontstaat!

Creëer ruimte voor bewustwording

Juist wanneer je een verandertraject in een organisatie mag begeleiden, is het essentieel dat je trouw bent aan waar je voor staat, dit vergroot je geloofwaardigheid en authenticiteit. Creëer eens ruimte in je agenda om je bewust te worden van je ingesleten patronen, reacties en de impact die jouw gedrag op anderen heeft. Door dit inzicht ontdek je wat je gevangen houdt in het verleden en een verandering in het hier en nu belemmert. Jouw mate van zelfinzicht heeft direct effect op je effectiviteit in een verandering. Het gaat om het nemen van rust en afstand om terug te kijken op je ervaringen en je eigen gedrag. Doordacht reflecteren betekent dat je kijkt naar doorlopende ervaringen en patronen die zich daarin voordoen. Hier past de vraag hoe het komt dat je iedere keer in een situatie verzeilt raakt die je niet ligt. Of wat de kracht is in de successen die je hebt geboekt. Reflectie, afstand nemen, in de spiegel kijken is wat mij betreft prioriteit 1 voor leiders en iedereen die zich wil ontwikkelen. Op het moment dat je als leider instaat bent om jezelf te laten zien, zijn anderen meer genegen om jouw te volgen in de verandering. Persoonlijk bewust zijn, zelfkennis vergroten is de basis voor een beweging bij jezelf en de ander.

Leiderschap = Verbinden

Geen hype, nieuwe term of beweging! Waar B-Connected naar refereert is dat je alleen vanuit verbinding met jezelf als leider een verandering kunt aansturen. In verbinding met anderen ontstaat betekenis en heeft ons bestaan zin. Wanneer je vanuit dit perspectief naar leiderschap kunt kijken, dan is het essentieel dat je als leider in staat bent om vanuit verbinding met jezelf in contact te komen met de ander. Om in verbinding te komen met jezelf: laten we ons ‘ego’ varen, hebben we aandacht voor het hier en nu, stoppen we met zoeken naar onszelf, creëren we ruimte voor ontwikkeling en luister je naar de antwoorden die je van binnen al paraat hebt.

Graag wil ik je een aantal vragen stellen vanuit de intentie om je inzicht in jezelf te vergroten en daarmee je impact als leider:

• Waarom zou verandering noodzakelijk zijn? Waar heb je last van? Of waar loop je tegenaan? Hoeveel tijd besteedt je aan het zorgvuldig achterhalen waarom verandering nodig is?
• Hoe vaak neem je de tijd om in rust terug te kijken op je veranderverleden, op je successen en je gedragspatronen. Hoe vaak vraag je feedback aan anderen? Heb je echt inzicht in wat voor effect je gedrag op anderen heeft? Luister je daar echt naar?
• Wat zou je morgen anders willen doen? Wat houdt je tegen? Wat zou het effect op anderen zijn, als jij meer van jezelf laat zien en waarom voor jou de verandering zo van belang is?
• Ik daag je uit om deze vragen eens te gaan beantwoorden. Graag wil ik je vragen om dit artikel met collega’s of mensen in je netwerk te delen: pay it forward!

“To understand yourself is the beginning of wisdom”

Contact

Leading Business Club Paalspoor 15 5429 TG Eindhoven contact@leadingbusinessclub.nl www.leadingbusinessclub.nl

Laatste blog berichten

Follow us